sobota, 15 czerwca 2013

Truskawki z miętą

Niezwykle prosta, ale i smaczna sałatka z truskawek z dodatkiem mięty oraz sosu miodowego. Jest to propozycja na drugie śniadanie lub deser. Przygotowanie jej zajmuje 10 minut, a później już tylko delektowanie się. Według mnie połączenie truskawek z miętą jest idealne, a do tego jeszcze sos miodowy :) Zdecydowanie ciekawsza propozycja niż truskawki z cukrem lub śmietaną.



SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY:
- 10 truskawek
- 3 gałązki mięty
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z limonki

 


1. Wybieramy najładniejsze truskawki i je myjemy.



Odrywamy szypułki i kroimy truskawki na połówki.

2. Płuczemy miętę, a następnie drobno kroimy 2 gałązki (tylko listki). 1 gałązkę mięty pozostawiamy do dekoracji. Do krojenia mięty używam nożyczek z kilkoma ostrzami, które bardzo ułatwiają i przyspieszają pracę. Czyli można powiedzieć, że nie kroję, ale tnę miętę. Można oczywiście posiekać ją nożem. Posypujemy miętą truskawki i mieszamy całość.

3. Teraz czas na sos miodowy. Mieszamy miód z octem balsamicznym oraz sokiem z limonki. Polewamy truskawki z miętą połową sosu i delikatnie mieszamy wszystkie składniki sałatki. Wykładamy na talerz i polewamy resztą sosu. Na koniec dekorujemy sałatkę pozostałą gałązką mięty.







Smacznego ...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz