piątek, 7 czerwca 2013

Domowe musli

Po wczorajszych słodkościach przyszedł czas na pożywne śniadanie. Musli jadam bardzo często, oczywiście na pierwsze śniadanie. Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. I co bardzo ważne można dowolnie dobierać dodatki (bakalie i owoce) - według własnego uznania.


SKŁADNIKI:
- 250g płatków owsianych
- 100g dowolnie wybranych składników (orzechy, migdały, słonecznik łuskany, żurawina, rodzynki)
- 50-100g owoców (morele, kandyzowane mango lub papaja)
- 3 łyżki miody

1. Bakalie pokroić lub rozdrobnić przy użyciu blendera.
2. Miód lekko podgrzać.
3. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
4. Mieszankę wysypać  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec w piekarniku w temperaturze ok 140C przez 20-25 minut.

UWAGI:
- Podczas pieczenia bardzo ważne jest, aby co jakiś czas przemieszać musli w celu równomiernego prażenia wszystkich składników.
- Nie można dopuścić do przesuszenia, ponieważ musli zrobi się zbyt twarde, a tym samym niesmaczne.
- Po zakończeniu wyciągnąć blachę z pieca i wystudzić mieszankę.
- Kiedy musli przestygnie należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, ponieważ zbyt długie przetrzymywanie go bez przykrycia również może wpłynąć na jego przesuszenie.





Musli podaję z ciepłym mlekiem. Może również być podawane z jogurtem lub zajadane samo.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz