Jako wspomnienie ostatnich zimnych dni pojawia się przepis na krem z porów. Delektowałam się nim podczas chłodnego maja oraz równie zimnych początkowych dni czerwca. Myślę, że sprawdzi się i w inne bardziej przyjazne (cieplejsze) dni, trzeba tylko mieć ochotę na ciepłą zupkę.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie pory
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka oleju lub masła
- przyprawy - sól, pieprz, imbir
DEKORACJA (do wyboru):
- plaster wędzonego łososia + melisa (lub inne zioła) + pieprz lub czarna sól
lub
- 3 kromki ciemnego chleba + masło czosnkowe
lub
- 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej grecki) + migdały prażone na 1 łyżce oleju + zioła + pieprz lub czarna sól
1. Pory dokładnie myjemy. Następnie kroimy w krążki - pory (tylko jasne części) oraz cebulę. Delikatnie dusimy je na oleju lub maśle (ja używam olej ryżowy, ponieważ jest pozbawiony smaku z tym samym neutralny dla potrawy), uważając by się nie zrumieniły.
2. Podgrzewamy bulion. Obieramy ziemniaki oraz kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu wraz z porami i cebulą. Gotujemy ok 15 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
3. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną imbiru (najlepiej świeżo starty).
4. Teraz tylko pozostaje dekoracja i tutaj proponuję TRZY WARIANTY:
- wędzony łosoś i zioła - plaster łososia kroimy na paski i rolujemy, do tego gałązki ziół (ja zastosowałam melisę, ale może być zielona pietruszka) i jeszcze odrobina pieprzu lub czarnej soli; zupę często podaję z kromką ciemnego chleba
- grzanki na maśle czosnkowych - 3 kromki ciemnego chleba kroimy w kostkę i podpiekamy na maśle czosnkowym do momentu lekkiego zrumienienia; oczywiście całość posypujemy delikatnie pieprzem lub czarną solą
- ze śmietaną i prażonymi migdałami - na 1 łyżce oleju prażymy chwilkę migdały, posypujemy nimi zupę, dodajemy odrobinę gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, do tego listek melisy oraz pieprz lub czarna sól
Smacznego ...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz